www.yourdomain.com

Avspänning och meditation

Tankar kring Meditation


Börja med att leta på en lugn plats i hemmet, som kan få vara din lugna plats under meditationen. Gärna en plats du kan återkomma till när du vill meditera igen. Det går bra att sitt på en stol med rak rygg, men inte en fåtölj, använd endast ryggstödet om du har problem med ryggen.  Du kan också välja att sitta på golvet med korslagda ben. Men för meditationens skull, saknar benställningen egentligen betydelse. Det viktiga är att du hittar en ställning, där du orkar hålla ryggen upprätt, så att andningen kan flöda djupt och fritt. Tänk också på att axlar och övriga kroppsdelar ska kännas avspända. Det sägs att det inte går att ha ett lugnt sinne om kroppen är spänd. Känner du att du behöver öva mer på att känna skillnaden på hur kroppen känns när den är spänd och avslappnad, så finns det många olika avslappningars CD-skivor att välja mellan. Välj då en med muskulär avslappning.


  1. Sitt i den ställning du bestämt dig för, som känns bra för dig. Tänk på att om du sitter på en stol, ska fötterna vara stadigt i marken.


  1. Slut eller halvslut dina ögon, det kan vara vilsamt att ha ett ljus framför ögonen att vila blicken på.


  1. Lägg dina händer skönt i knäet, eller använd någon av de mudras vi använder på yogalektionerna.


  1. Rikta din uppmärksamhet en några minuter på kroppen, känn efter om det finns några spänningar, eller om du behöver korrigera den för att sitta skönt. Hur känns kroppen varm kall eller någonting annat, acceptera det du känner.


  1. Flytta sedan din uppmärksamhet till din andning, känn efter hur det känns när du andas, om du vill kan du välja att räkna dina andetag, annars kan du välja att bara betrakta den på samma vis som du betraktar en vacker blomma. Gör också detta några minuter. Till att börja med kan det vara tillräckligt att meditera i c:a 10 minuter, sedan kan du öka tiden efterhand.


  1. Klandra inte dig själv för att tankar kommer och går under meditationen, det är hjärnans naturliga tillstånd. Men försök att inte värdera de tankar som kommer, låt dem bara komma och passera. 

Andningsmeditation


Det första vi gör när föds och det sista vi gör innan vi dör är att ta ett andetag, det säger något om hur viktig vår andning är. I det avspända tillståndet är det enklare att bekanta sig med den normala rytmen i andetaget. När vi gjort det kan vi använda oss av andningen, när vi vill bryta de automatiska tankarna och rikta uppmärksamheten på det som egentligen händer i stunden. Övningen du kan lyssna på nedan är en bra nybörjarövning, då du ska närma dig det avspända tillståndet och bekanta dig med ditt andetag. Avsikten är inte att du ska påverka andetaget bara uppmärsamma det, använda det som din fasta punkt övningen i genom. Mitt förslag är att du ligger ner, på rygg, men fötterna lite isär och armarna utmed sidorna.