www.yourdomain.com

Mindfulness

”Gräset är kanske inte grönare på andra sidan”


När jag var liten ville flickorna bli sjuksköterskor och pojkarna brandmän eller poliser. Idag ser det lite annorlunda ut, på TV:n strömmar det ständigt ut tävlingsprogram, där segraren vinner ett kändisskap som fotomodell eller artist. ”Alla vill bli kända” för att duga till. Mellan programmen kommer reklamen om att du kan få tjockare ögonfransar, mindre rynkor och en glansigare och vackrare hårfärg allt under namnet ”för att du är värld det”. Men vad händer egentligen? Programmen och reklamen matar vår inbyggda drivkraft att uppnå något vi inte har eller är, att vi hela tiden måste få ett bättre jobb eller ett vackrare utseende. Kort sagt att det vi är nu inte är tillräckligt.

Nu menar jag inte att det är fel att vilja förändra, det gör ju livet bara mer intressant och spännande. Men när viljan att förändra får orimliga proportioner, när vi fullständigt glömmer bort att göra det vi egentligen mår bra av, som att umgås med familj och vänner, röra på oss, njuta av hemlagad, god mat och ett gott glas vin. Då har något gått snett.

Vi går miste om den fantastiska möjligen att möta livet så som det är just i den här stunden. Med hjälp av mindfulness får du öva på att bli mer medveten i nuet. När du en stund då och då kan släppa taget om de automatiska tankarna på det du borde gjort eller det du måste göra för att komma dit där du inte är nu, får hjärnan vila en stund. Själv kan du få en härlig upplevelse, tänk dig att till 100 procent kan uppleva smaken av en solvarm jordgubbe, känna gräset under dina fötter eller tryggheten i varm och kärleksfull kram. Ofta är vår uppmärksamhet splittrad i många olika riktningar, det skapar osäkerhet och vi anklagar oss själva för att vi inte har koll på läget. Som t.ex. när tankarna glider iväg samtidigt som vi pratar med våra barn eller make/maka, och i värsta fall dundrar TV:n på i bakgrunden och pockar på vår uppmärksamhet. Allt slutar med att någon till sist desperat säger ifrån ”du lyssnar ju ändå inte” och går iväg. Relationerna försämras och missförstånd uppstår.

Det finns ingen snabbmetod att bli mer mindful, det räcker inte heller med att läsa en bok eller en artikel, det handlar mer om ett förhållningssätt till livet. Man kan jämföra det med att ställa in rätt frekvens på en radio, när du lyckas försvinner bruset. Ett första steg är att ge dig tid till att bara finnas till, fortsätt sedan att uppmärksamt göra en sak i taget, du ska upptäcka att du ändå hinner.