www.yourdomain.com

Pranayama, andningsövningar

Andning


Vår andning är en ständigt pågående process, hela dygnet runt, dag efter dag år efter år, utan att vi egentligen ger vår andning särskiljt mycket uppmärksamhet. Stress, dålig hållning och mode gör att vi inte fullt ut använder vår fulla andningskapacitet. När vi har bråttom tenderar andningen att bli grund, dvs. vi andas bara med övre delen av lungorna, följden blir att vi blir andfådda, flåsiga och känner oss ännu mer ansträngda. Vissa av oss har fått lära oss att ta djupa andetag långt ner i magen, men ibland missar vi att utnyttja lungorna fullt ut då. I det yogiska andetaget lär man sig att använda hela andningsapparaten fullt ut.

Det yogiska andetaget är avslappnande, frigör endorfiner, renar blodet m.m.

Man kan dela upp det yogiska andetaget i tre delar, andning djupt ner i magen, andning med bröstkorgen och nyckelbensandning, när man sedan kopplar ihop alla tre får man det yogiska andetaget.  I det yogiska andetaget andas man både ut och in genom näsan.


Förberedelse


Magandning

Sätt dig bekvämt, med en rak hållning, så att luften kan passera obehindrat ner i magen. Lägg händerna på magen, andas en liten stund utan att påverka din andning, observera den bara. Så andas du in lugnt och djupt, fyller hela magen med luft, håll andan några sekunder och andas sedan ut. Du vet att du gör rätt när magen buktar ut när du andas in och sjunker ihop när du andas ut.


Andning med bröstkorgen

Så flyttar du uppmärksamheten och lägger händerna på bröstet i stället, låt fingertopparna nudda varandra, ta först några andetag utan att påverka din andning, betrakta den bara. Försök nu att andas bara med bröstet. Känn hur lungorna fylls med luft inifrån mitten av bröstkorgen och ut mot sidorna, så att hela bröstkorgen vidgar sig, uppåt och utåt när du andas in och sjunker ihop när du andas ut. Du vet att du gör rätt när fingertopparna glider ifrån varandra lite när du andas in och stöter emot varandra när du andas ut igen.


Nyckelbensandning

Så lägger du händerna uppe vid nyckelbenen och låter fingertopparna nudda varandra, ta några andetag utan att påverka din andning. Så försöker du att andas med den övre delen av lungorna, känn hur axlarna höjer sig lite grann. Försök att inte spänna hals och nackmuskulaturen. Du vet att du gör rätt när fingertopparna glider ifrån varandra lite när du andas in och stöter emot varandra när du andas ut igen.


Det yogiska andetaget

Då är det dags att koppla ihop det hela. Kontrollera din hållning, så att andningen har fri passage ända ner i magen, försök att sitta i en upprätt hållning, men ändå avspänt. Andas in lugnt och avspänt, känn hur luften når botten av dina lungor. När magen buktar ut så mycket som möjligt fortsätt med att fylla lungorna med luft, så att bröstkorgen vidgas utåt och uppåt. Så när det känns som du fyllt lungorna med luft fortsätt lite till så att axlarna och nyckelbenen höjer sig en lite. Försök att behålla resten av kroppen avspänd och låt hela andetaget vara så följsamt som möjligt.

Så andas ut, slappna först av i övre delen av bröstet, låt bröstet sjunka ner och sedan in. Fortsätt sedan med att låta diafragman pressa luften i nedre delen av lungorna uppåt, och tryck till sist magen in mot ryggraden så att den sista luften pressas ut. Håll andan några sekunder innan du börjar om igen. Försök att hitta en behaglig rytm och följsamhet i andetaget.